четвъртък, 1 март 2012 г.

Ябланово е дало генерал и министър на Турция

Ябланово се споменава за пръв път в османските регистри през 1573 г. като Алванлар. От незапомнени времена то е населено с алиани (шиити). Според преданието техните баби (водачи и светци) дошли от областта Хорасан, която се намира в Иран. Допреди двайсетина години са живели над 7 хиляди души, а сега са 4776. Яблановци се славят като ученолюбиви хора. Висше и полувисше образование имат повече от двеста души. В селото има основно училище, което се посещава от 240 деца. Нямаме нито едно неприбрано дете в селото, всички залягат над четмото и писмото, казва зам.-директорът на ОУ "Никола Вапцаров" Хюсмен Кокоев. От Ябланово са излезли прокурори и съдии, лекари, авионженери и бизнесмени, които въртят търговия на всички континенти без Антарктида. Сред изселниците в Турция изпъкват генералът от запаса Хюсеин Томар и бившият министър на спорта Али Пътърлъ, зам.-кмет на град Чорлу и редица общински съветници в южната ни съседка. Оттук е родом и световният вицешампион по борба Али Мусов.
"Населението ни е прогресивно и трудолюбиво - занимава се главно със земеделие и животновъдство", отбелязва Джемал Чобан. На балканските склонове гледат ориенталски тютюн и повече от хиляда овце. При социализма тук са садили 1050 дка хмел и 1800 дка тютюн. Сега в селото има повече от 50 фирми. Повече от 400 мъже пък работят в Западна Европа, най-вече като дюлгери.
"Най-добрите майстори по строежите в големите градове и курорти у нас са яблановци", убеден е и депутатът Янко Янков. "Доскоро миграцията не беше характерна за селото ни, но безработицата принуди млади хора да се изселят - повече от 80 семейства. Но въпреки това празни къщи нямаме, строят се и нови домове", посочва кметът.
Ябланово е едно от селищата, оказали най-силна съпротива срещу преименуванията по време на възродителния процес през 80-те. Селото е атакувано с танкове и армейски части. При сблъсъците има няколко загинали, а близо половината мъже са затворени в лагера в Белене и после прогонени в Турция.

Източник: Вестник "Стандарт" - 28.02.2012г.

Няма коментари: