петък, 4 април 2008 г.

Трагедия сполетя сторителни работници в гр.В.Търново

В дългия списък на починалите при трудови инциденти яблановци се включиха две нови имена...Незнам дали се води някаква статистика затова, но всяка година ставаме безмълвни свидетели на угасването на човешки животи...на обрат на човешки съдби...и то на хора бедни, честни, трудолюбиви...човечни, на хора с главно"Х". Тези които са оставили семейство, роднини на село и са тръгнали из страната и чужбина да търсят препитание...да се борят за насъщния с пот на челото...само за да подпомогнат децата си ...да им осигурят елементарни условия за живот,средства за образование. А по този начин да допринесат също, макар и несъзнателно, за развитието и благоденствието на родното си място...НА СЕЛО ЯБЛАНОВО...

Несправедлив е животът! Нашата скръб е дълбока и безгранична!! Прекланяме се пред ВСИЧКИ ЯБЛАНОВЦИ ПОЧИНАЛИ ПРИ ТРУДОВИ ИНЦИДЕНТИ!!! Поклон пред паметта на Али Ибрямов Келов и Ибрям Хюсеинов Дургудов!!! Изразявам съболезнования от името на всички от с.Ябланово...

7 коментара:

yablanovo каза...

Затрупани строителни работници във Велико Търново
Гергана Костова
21 март 2008 15:00
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=235832

Трима души са затрупани от пръст на строителен обект във Велико Търново. Правят се опити да бъдат извадени.


Не се знае все още какво е състоянието на тримата души, които са затрупани от голямо количество земна маса. На този етап е трудно да се каже какво е то. Те са работили на обект на фирма, която строи многофамилна жилищна сграда с магазини и офиси. Инцидентът е станал на улица „Зеленка” във Велико Търново около 14.30 часа.


Вероятно работниците са правили укрепителни работи около строежа за изливане на плоча. Екипи на Гражданска защита, на пожарната и други работници, колеги на затрупаните, се опитват да стигнат до тях. Откопаването продължава. На мястото на инцидента има пожарни автомобили и две линейки.


Възложител на строежа е фирма ВИМАР, а изпълнител на проекта е фирма АВАНГАРД – и двете великотърновски.

yablanovo каза...

Все още не са извадени телата на загиналите във В. Търново строителни работници
Петко Павлов
22 март 2008 09:04
Чичо и племенник са загиналите вчера при инцидента на улица „Зеленка” във В. Търново строителни работници. Това са 43- годишният Али Келов и 20- годишният син на сестра му Ибрям Хюсеинов, съобщи бащата на Али и дядо на Ибрям- Ибрям Келов. Възрастният мъж е копал заедно с тях при укрепването на изкопа, който рухна в петък малко след 14 часа. Тримата са от село Ябланово, община Котел и са работили за различни строителни фирми от лятото на сам. На този обект са от няколко дни, нямат трудови договори и все още не са получавали пари за труда си, тъй като им се плаща на ръка за свършена работа, каза още Ибрям Келов. Третият пострадал от свляклата се земна маса работник- 21 годишният Казъм Джаферов Кьойбешиев, е настанен във великотърновската болница без опасност за живота.

В 3 часа тази нощ бяха преустановени опитите да се извадят телата на загиналите. Екипите на гражданска защита и пожарната не успяха да достигнат до двамата мъже, заради свличащата се непрекъснато земна маса. Днес строителна фирма ще се опита да укрепи 11- метровия земен скат и след това операцията ще бъде подновена. Тази сутрин в 8 часа на мястото на инцидента бе кмета на В. Търново д- р Румен Рашев, който вчера отмени тържествата по случай днешния празничен за старата столица- 22 март. На късно заседание снощи Общинският съвет отложи насрочената за днес тържествена сесия, на която трябваше да бъдат наградени 43- ят почетен гражданин и носителите на наградата „В. Търново”.

yablanovo каза...

Двама души загинаха, затрупани на строеж във Велико Търново
След инцидента четирима души са приети в болница без опасност за живота

22.03.2008
При срутване на земна маса в изкоп на строителен обект в центъра на Велико Търново загинаха двама работници, а трети беше изваден след двучасова спасителна операция.

Телата на двамата загинали бяха извадени тази вечер - повече от 24 часа след инцидента, заради необходимост от постоянно укрепване и опасност от ново срутване на земни маси.

След инцидента четирима души са приети без опасност за живота в отделението за Спешна помощ на болницата във Велико Търново - трима са в шок, за един има съмнения за фрактури, съобщи д-р Даниел Илиев, медицински управител.

На този етап лекарите определят състоянието на пострадалите като стабилно.

Всички тържества по повод празника на Велико Търново - 22 март, са отменени.

Жертвите са 43-годишният Али Келов и 20-годишният Ибрям Хюсеинов. В 03.00 часа тази нощ беше прекратена операцията по изваждането на телата на двамата работници заради опасността от нови свличания, които подлагат на риск живота на специализираните екипи.

Днес сутринта започна укрепване на площадката и след обезопасяването на района, разчистването на пръстта ще продължи.

Строежът, където бяха затрупани работниците, е бил спрян с предписание от Строителния надзор, заради поредица от нарушения, съобщи за БТА главният архитект на Велико Търново Елена Абаджиева.

Санкцията е била наложена на 19 февруари, след като от Строителния надзор са установили, че възложителят - фирма "Вимар", не разполага с планове за укрепителни дейности на строежа.

В следващите седмици общината е санкционирала строителната фирма с още няколко предписания, но въпреки това строителството на площадката е продължило в нарушение на всички закони, каза арх. Абаджиева.

Окръжна прокуратура - Велико Търново съобщи днес, че е образувала по случая досъдебно производство за професионална немърливост срещу неизвестен извършител.

По неофициална информация на БНР и БНТ строежът е собственост на бившия зам.-кмет на Велико Търново Илиян Ноев.

yablanovo каза...

Отменят всички тържества за празника на Велико Търново
22-03-2008 (8:35)

http://alpharadio.m-sat.bg/news.php?nid=23656
Всички тържества по повод празника на Велико Търново 22 март са отменени заради вчерашния трагичен инцидент, при който двама работници загинаха, затиснати от срутила се земна маса в изкоп на строеж в града. Жертвите са 43-годишният Али Келов и 20-годишният Ибрям Хюсеинов. Това съобщи Ибрям Келов, който е баща на Али и дядо на Ибрям Хюсеинов.
Възрастният мъж тази сутрин бе на мястото на инцидента, където е работил заедно с тях и още е в шок заради случилото се. По думите му те работят във Велико Търново още от лятото, но отскоро за настоящата си строителна фирма. Той каза още, че нямат трудови договори и винаги са получавали парите за свършената от тях работа на ръка. И тримата са котленското село Абланово.
Опитите за изваждане на телата на загиналите продължиха до 3 часа през нощта, когато заради опасност от нови свличания спасителните екипи прекратиха работа. Вчера те успяха да извадят от изкопа работника Казъм Джаферов Кьойбешиев, който също е от котленското село Абланово. Той е настанен във великотърновската болница без опасност за живота.
Инцидентът стана на ул. „Зеленка”, непосредствено под Старата печатница във Велико Търново. Работата на екипите за изваждане на телата ще продължи след като участъкът бъде укрепен. Тази сутрин мястото бе посетено от кмета, на място са екипи на пожарната, Гражданската защита и катерачи от местен клуб, които бяха повикани да участват в спасителната операция.

yablanovo каза...

Извадиха тялото на единия загинал работник във Велико Търново
2008-03-22 18:01:27

http://speshno.info/news.php?id=29395
28 часа след трагичния инцидент във Велико Търново е изваден един от труповете на двамата загинали работници. Извадено е тялото на Али Келов. Другият загинал е Ибрям Хюсеинов. Четирима работници бяха засипани вчера от тонове земна маса в строителен изкоп във Велико Търново. Второто тяло остава затрупано. Екипит, които се опитват да извадят и другото тяло, днес непрекъснато укрепват мястото, защото свличането на земни маси на мястото на инцидента продължава. Келов и Хюсеинов са работили на строителния обект от около десетина дни. Преди да започнат работа не са подписвали никакви документи, каза Ибрям Келов, който е баща на единия загинал и дядо на другия, който също е работник на строежа. Тримата са извършвали изкопни работи заедно с още двама свои съселяни от котленското село Ябланово. Строежът, където загинаха двамата работници, е незаконен. Става въпрос за изключително груба човешка немарливост и грубо нарушение на строителните норми, каза кметът на Велико Търново Румен Рашев. Днес във Велико Търново е Ден на траур. Операцията по изваждане на тялото и на другия работник продължава. /БГНЕС

yablanovo каза...

Приключи операцията по изваждането телата на работниците във Велико Търново
22 март 2008

http://www.stranabg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15982&Itemid=54
Във Велико Търново приключи операцията по изваждането на телата на двамата работници, затрупани под свлякла се тонове земна маса на незаконен строеж.
Загиналите са 43-годишният Али Келов и 20-годишният му племенник Ибрям.
Под полицейска охрана остава районът на инцидента, поради страх от нови свличания.

yablanovo каза...

Прокуратурата започна разследване на инцидента във В.Търново
http://www.bg-portal.com/stranata/prokuraturata-zapochna-razsledvane-na-intsidenta-vv-v.trnovo.html
Окръжната прокуратура във Велико Търново образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причинява на смърт по професионална непредпазвливост.Едно денонощие след злополуката във Велико Търново все още не са извадени телата на двамата работници, които бяха затрупани от свляклата се пръст. Инцидентът стана в 11 метров изкоп на незаконен строеж. Започна укрепване на опасния изкоп, в който загинаха 45-годишният Али Келов и 20-годишният му племенник Кибрям Хюсеинов от котленското село Ябламово. Третият затрупан 21 годишният Казъм Джаферов бе спасен.Припомняме, кметът на Велико Търново отмени тържествата по случай празника на града....