вторник, 26 юни 2007 г.

ОФИЦИАЛНАТА СТРАНИЦА НА СЕЛО ЯБЛАНОВО

Вече повече от три години ние,хората реализирали една отколешна мечта (мечта която костваше много безсънни нощи по изучаване на един нелек програмен език като HTML) да снабдим това огромно село - най-голямото в Република България, със собствен web-сайт и по този начин да рекламираме и полуляризираме селото се радваме на небивал успех по пътя на реализиране на тази наша мисия. Всичко това е постигнато благодарение на ВАС - нашите посетители. Уверяваме Ви, че екипът на www.yablanovo.hit.bg ще продължава да Ви радва и изненадва. Балгодарим ВИ

3 коментара:

yablanovo каза...

Добре дошли в официалния сайт на село Ябланово!

Добре дошли в официалния сайт на едно от най-големите села в Р.България !!!
Село преминало през "огъня" на времето и придобило здравината на стар самурайски меч.Село преминало през периоди на разцвет и падения, по което и сега могат да се видят следите от колелото на историята.Село пуснало (по мои данни) корени на три континента.Село което е раждало,ражда и ще продължава да ражда хора достойни ; със собствена позиция и мнение, които биха дали всичко за да отстояват вярванията си...
Село скрито в "полите на Стара Планина",оставащо (незнайно защо...) незабелязано (или съвсем целенасочено отбягвано) от Големите на Деня.
Село, в което живеят множество компютърни специалисти,но нямащо до днес дори един елемантарен сайт съдържащ сведения за него...!
Казано другояче :"-Това е най-интересното,най-самобитното и най-парадоксалното място на земното кълбо."
Заповядайте в него...

а.kokoev каза...

Традиционният съ-бор Хъдерлез се прове-де на 5 и 6 май в селоЯбланово, Котленско. Сбогата трапеза, все-народно веселие и жи-вописните народниборби отбелязаха пра-зника яблановци, кои-то се славят с школа-та си по борба. Най-голямата атракция,разбира се бяха т.нар"мазни борби", в коитопехливаните мерятсили, борейки се нама-зани цели в мазнина.Местния празник ува-жиха и семейства напреселници в Турция,както и много хора отсъседни села.На празника хора-та се обличат с уни-калните, характернисамо за Ябланово но-сии и от ранни зори сенасочват към местно-стта Сювен Бурну(най високата точкав землището на село-то). Целият ден се пе-ят песни, играят сехора. Вярващите по-сещават Тюлбето /мавзолей на мохаме-дански големец/ в ме-стността и отпра-вят молитви за здра-ве и благоденствие.
Село Ябланово еразположено в ЮгоизточнаСтара планина, североизто-чно от Котел. Поминъкът нанаселението е селскосто-панско производство: земе-делие и скотовъдство. Ябла-ново е населено компактно сбългари-мюсюлмани, коитоизповядват исляма. Те се са-моопределят, като турци -къзълбаши или алияни. Спо-ред една версия, те сабили заселвани съзна-телно към балкански-те християнски стра-ни, завладени от Ос-манската държава,като опасни за усто-ите на империята об-щности - смятали гиза бунтарски настро-ени, обичащи свобод-ния живот, свободо-мислещи тюркменски,номадски племена отМала Азия. Наричалиги къзълбаши (черве-ноглави), тъй като саносели червени кърпина главите си: млади-те мъже - червен пояси фес,чалми с преобла-даващо червени ниш-ки; жените - червенароза, избродирана начерен фон на кърпатаза чело.

"На традиционния празник на село Ябланово",електронна вестник "Интернешънъл Хералд Трибюн",бр.10, дата:29.05.2007г. - Велина ВАСИЛЕВА

а.kokoev каза...

Първото издание на националното рок училище е вече факт

Първото издание на така нареченото "Рок училище" /Национален фестивал на училищните рок и поп състави - Сливен 2006/ е вече факт. Фестивалът се проведе между 9-11 Юни в местността "Карандила" край гр. Сливен и бе под патронажа на кмета на града - г-н Йрдан Лечков и по инициатива на зам. кмета г-ца Офелия Кънева. Идеята бе да се даде възможност за изява на голяма сцена и пред публика на музиканти и изпълнители в ученическа възраст на непрофесионално ниво.
Събитието бе разделено на конкурсна и фестивална част. За участници във фестивалната част бяха поканени групите Уикеда, Gravity Co. и Awake. Те също имаха и задачата да участват като жури и да помагат при изявите на младите изпълнители. В конкурсната част се включиха 10 групи от различни части на България - Сливен, София, Габрово, Харманли, Берковица, Ямбол, Ябланово, Пазарджик.

По регламент всяка от групите изпълнява три песни, от които задължително една авторска. За състав на журито бяха определени Ерол Ибрахимов от Уикеда, Явор Захариев от Gravity Co., Иван Иванов от Awake и Мартин Михайлов, като представител на клуб Строежа и Стейн Студио, които съвместно дават една от наградите на фестивала. Оценяването на изпълненията бе по шестобалната система по три критерия - изпълнение, сценично поведение и оригиналност на авторската композиция. Всеки един от членовете на журито попълва самостоятелно оценките в трите категории и чрез сборуване на точките се определя класирането в конкурса. Водещи на фестивала бяха Стефан Бояджиев, Анастас Кънев и Яна Маринова /Мисис България 2004, тв-водещ в TV7/.

Студено и дъждовно време и проблеми с електричеството посрещнаха участниците в първият Национален фестивал за училищни поп и рок състави. Това наложи промяна в програмата още от самото начало. По време на първия фестивален ден в рамките на конкурсната част се изявиха три групи - Invisable Dreams /Сливен/, As I Am /Ямбол/ и Swindle Cord /Берковица/.

Програмата продължи с едночасови концерти на Awake и Gravity Co., които успяха да разгорещят иначе позамръзналите фенове на музиката. Но това не бе всичко за тази вечер! Създадените палаткови лагери в местността станаха притегателно място за повечето от присъствъщите зрители и участници във фестивала. Около огньовете можеше да се видят големи групи от хора и често прехвърляни от ръка на ръка акустични китари, не без участието на така наречените "тийчъри" от Уикеда, Gravity Co. и Awake.

Новият ден на 10-ти юни отново подложи на изпитание организаторите. Слънчевото време често се сменяше с дъждовно, като на моменти валеше дори град. Все пак около 16.00 ч. рок-конкурса стартира отново. Този път групите бяха седем - Otherwise /Габрово/, X-Flames /Сливен/, Fall From Heaven /Харманли/, Adus /Пазарджик/, Аора /Сливен/, Shemale Zero /София/, Imeks /Ябланово/. След тяхното изпълнение журито се оттегли за да вземе своето решение, а програмата продължи с провеждането на конкурс за най-добър китарист за наградата на Музикална къща "Фактор" - електрическа китара.

Условието бе вески участник да импровизира в рамките на две минути на фона на един и същ семпъл от песен, изсвирена на живо от група Awake. Участие в конкурса заявиха седем китариста, а нелеката задача да определи победителя се падна на жури в състав Ивайло Чалъков /Gravity Co./, Деян Драгиев /Уикеда/ и Росен Григоров /Уикеда/.


За състав на журито бяха определени Ерол Ибрахимов от Уикеда, Явор Захариев от Gravity Co., Иван Иванов от Awake и Мартин Михайлов, като представител на клуб Строежа и Стейн Студио
Наградата на Община Сливен /едногодишен договор за участие в мероприятия, включени в Културния календар на Община Сливен /получи група As I Am от гр. Ямбол. Група Shemale Zero от гр. София получи наградата на Stroeja.com и Stain Studio /звукозапис на песен, осъществен в Stain Studio - София/. Тъй като спечелилите наградата са от столицата, сумата предвидена за техния престой по време на записа ще бъде инвестирана в друг проект на същата група.

Наградата на Младежки дом - Сливен /участие в Балкански младежки фестивал - Сандански 2006/ беше връчена на сливенската група Аора. Специалната награда на публиката отиде отново при Shemale Zero. За най-добър китарист беше определен Анатолий Борисов от група Аора, който получи китара, предоставена от музикална къща „Фактор". Всички участници получиха сертификати за участие.

След официалното награждаване, дойде ред на извънконкурсната програма. Първо на сцената за по една песен отново се качиха групите, взели награди от конкруса. Точно в 21.00 ч. започна концерта на група "Уикеда". За около час публиката успя да чуе и да се забавлява както на познатите "Ние двамата с Боби пием кафе", "Мариана", "Иван", така и на напълно нови песни като "Капитана" и "Не стъпвай върху моите сини памучни дънки Levi's". Малко след това настъпи още една промяна в програмата, която изненада приятно всички присъстващи.

На сцената отново се качиха последователно Gravity Co. и Awake. Групите сториха това по собствено желание и с това спечелиха още веднъж симпатиите на публиката и затвърдиха приятното впечатление от първата вечер. Избора на музика в паузите и партитата след концертите бе грижа на "пратеници" на клуб Строежа - София. По време на фестивала бе обърнато подобаващо внимание на футболните мачове от Световното първенство в Германия, които се предаваха пряко през цялото време на специално подготвена видеостена.

Организаторите от Община Сливен изразиха увереност, че първото издание на Националният фестивал на училищните рок и поп състави е началото на една добра традиция и очакват следващата година събитието да се осъществи отново.

I. Награда на Община Сливен /едногодишен договор за участие в мероприятия, включени в Културния календар на Община Сливен/ - група "As I Am" - гр. Ямбол, ГИЧЕ „В Карагьозов";

II. Награда на Stroeja.com и Stain Studio /звукозапис на песен, осъществен в Stain Studio - София/ - група "Shemale Zero" - гр. София, 113 СОУ „Сава Филаретов";

III. Награда на Младежки дом - Сливен /участие в Балкански младежки фестивал - Сандански 2006/ - група "Аора" - гр., СХУ по ПИ „Д. Добрович";



Награда на Музикална къща "Фактор" за най-добър китарист - Анатоли Борисов, група "Аора" - гр. Сливен.


Новини от http://music.club.bg
дата:14.06.2006г.

Представителите на с.Ябланово не са имали голям късмет, но да не забравяме, че ВСЯКА ПОДОБНА ПРОЯВА Е РЕКЛАМА ЗА СЕЛОТО И ИМА СВОЙ ПРИНОС В ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО МУ. Пожелавам ВИ успех в начинанията!!!
/yablanovo_admin/